Blog
  • Regio Veldhoven e.o.
  • Open van 07.00 tot 19.00 uur
  • Zoals thuis
  • Altijd scherp geprijsd
  • Gericht op Groei

Do’s & Dont’s van zindelijkheidstraining

12 oktober 2017 Peuter, Zindelijkheid

Regelmatig krijg ik de vraag wat de beste aanpak is bij zindelijk worden.
Die vraag kreeg ik ook toen nog geen kinderen had. Ik gaf dan de tip dat kinderen zelf signalen geven wanneer ze er aan toe zijn. Echter, die signalen heb ik bij mijn kinderen totaal gemist!
Toch heb ik altijd de woorden van een opvoed-coach in mijn achterhoofd gehouden: ‘ga niet juichen bij ieder plasje. Hoe hard moet je namelijk juichen bij de volgende geslaagde momenten bij het toilet?’
Een tip is het achterwege laten van het potje. Zoek liever een mooi krukje en/of wc-verkleiner. De ervaring heeft geleerd dat bij de supermarkt geen potje staat. En dat mijn koppige peuter vanzelfsprekend geen luierbroekje aan wilde. Met als gevolg dus geen boodschappen, en naar huis voor verschoning. Bovendien zorgt het gebruik van een potje ervoor dat de drempel weer hoog lijkt om naar de wc te gaan. Alsof ze vaak opnieuw beginnen met zindelijkheid.
Neem overal waar je naartoe gaat, extra kleding mee. Echt overal, want de meeste ongelukjes lijken te gebeuren als je net even niks bij je hebt.
Ook op de fiets, in de winter bijvoorbeeld, is het niet nodig om een luier aan te houden. Wat is het ergste wat kan gebeuren? Gelukkig niet zoveel, met overal wel een plek om je kindje om te kleden. Een beloningssysteem is vaak voor de eerste week interessant. Stickers plakken mag natuurlijk altijd. Probeer het naar de wc gaan net zo normaal en neutraal te houden, als bijvoorbeeld eten en drinken.

En het allerbelangrijkste is dat je gewoon super trots mag zijn bij elk resultaat, met dan misschien een 3 op de schaal van 10 qua enthousiast stemgeluid.

Deze blog is geschreven door een van onze ervaren leidsters. Ze delen graag alle kennis en ervaringen met ouders. Klik op onderstaande link om ze te leren kennen.

[ssba]