• Regio Veldhoven e.o.
  • Open van 07.00 tot 19.00 uur
  • Zoals thuis
  • Altijd scherp geprijsd
  • Gericht op Groei

Leren vallen en opstaan

1 april 2024

Welke ouder doet het niet….. Pas op, Kijk uit, niet doen. We willen onze kleine koters graag beschermen tegen geschaafde knieën en ellenbogen.
Terwijl die geschaafde knieën en ellenbogen juist goed zijn voor onze ontwikkeling.

En waarom dan precies hoor ik je denken….

Door te vallen en opstaan leert een kindje zijn grenzen te kennen. Wanneer een kindje zoveel mogelijk mag ontdekken en ervaren wat het wel en niet kan leert het te vertrouwen op zichzelf. Ontwikkelen doet het kind door zelf dingen te ervaren. Het kind dat roekeloos klimt en klautert en daardoor soms valt, ervaart dat vallen pijn kan doen. Op deze manier ontwikkelt het kind kracht, zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen om te kunnen omgaan met alles wat er op zijn pad komt.

Echter moet iemand zich soms stoten om daarna een andere manier te bedenken die beter werkt.

Wanneer je een flinke val kan voorkomen, ja ALTIJD doen! Maar altijd behoeden voor vallen, butsen en stoten kan op de lange termijn averechts werken en ervoor zorgen dat je kind geen adequaat opvang mechanisme ontwikkeld. Wat ook goed kan werken als je bovenstaand toch spannend vind…..

Laat je kind(eren) lekker zijn gang gaan, ga erbij zitten of staan zonder in te grijpen, en wanneer ze vallen zou je ze op het laatste moment op kunnen vangen. Zo heeft het kind zelf een ervaring opgedaan en heb je als ouder de ruimte gegeven om te ontwikkeling zonder ‘’schade’’

Heb jij verder vragen over dit onderwerp.
Voel je zo vrij om ons aan te spreken.

Liefs Linda

Meer over ons

Meer blogs

Bekijk pagina

Plan een rondleiding

Bekijk pagina