Het is alweer 8 jaar geleden dat ik voor het eerst een buitenbedje van ‘Lutje Potje’ zag. De methode komt oorspronkelijk uit Zweden, en in Groningen nam een huisarts het initiatief om er eentje te bouwen. Zelfs Princes Beatrix kreeg het bedje cadeau toen Koning Willem-Alexander geboren was. Er zijn bouwtekeningen te vinden voor een bedje in eigen tuin. Echter, blijft het niet nog steeds een konijnenhok?
Als ik een rondleiding geef aan een kersverse ouder, beaam ik dan ook dat het een vreemd gezicht is. Onlangs is er kritiek geweest in het nieuws op deze bedjes. Het commentaar wat men dan vooral geeft gaat over de kou. Is buitenslapen in die kou eigenlijk wel zo goed voor een baby? Wordt mijn kindje dan niet ziek? Toch deed ik met mijn kinderen niet veel anders door ze in de wandelwagen nog even in de tuin te laten slapen, na een wandeling.
Koude lucht maakt een kindje niet ziek, bacteriën of een virus wel. Of buiten slapen de kans op een griepje verkleind is onwaarschijnlijk. Onderzoek liet zien dat kinderen voor of na het slapen ook in aanraking komen met kindjes die bijvoorbeeld verkouden zijn.
Het bedje is volkomen veilig en afgesloten en het fijne gaas beschermd tegen insecten. In de buitenlucht bouwen baby’s meer vitamine D op, waardoor ze meer weerstand krijgen. Ook is frisse lucht goed voor de longetjes van de baby. Er zijn kindjes die door bijvoorbeeld gehuil van andere baby’s korter slapen dan thuis of beter slapen in een lichte ruimte. Dan is zo’n bedje een uitkomst en slapen ze veel langer.
Konijnenhok of niet. Een baby weet niet dat zijn bedje erop lijkt. Op de opvang wordt de kleding en of slaapzak afgestemd op de temperatuur. De momenten dat er een laagje sneeuw op de bedjes ligt en er een kindje in een warm slaapzakje, met rode wangetjes, ligt te slapen geeft toch wel een aandoenlijk gezicht.
Vind je het leuk om te zien wat we nog doen dat ons bijzonder maakt, check dan via onderstaande link onze Kinderopvang