• Regio Veldhoven e.o.
  • Open van 07.00 tot 19.00 uur
  • Zoals thuis
  • Altijd scherp geprijsd
  • Gericht op Groei

Bultjes en Vlekjes

12 december 2022

Veel kinderziektes gaan gepaard met vlekjes en bultjes. Gelukkig kunnen de meeste kinderziektes geen kwaad en zijn ze onschuldig. Ze komen vanzelf, maar gaan ook weer vanzelf weg. Het is erg lastig om vast te stellen aan de hand van bultjes en vlekjes wat je baby precies voor kinderziekte met zich mee draagt. We zetten de meest voorkomende op een rij.
Kinderziektes zijn ziektes die vooral voorkomen bij (jonge) kinderen. Ze zijn erg besmettelijk, waardoor veel kindjes er al op jonge leeftijd mee in aanraking komen.
Je kindje kan besmet worden door direct contact of door het inademen van virusdeeltjes, bijvoorbeeld via niezen of hoesten. Meestal zijn kinderziektes onschuldig, maar er zijn een aantal uitzonderingen die toch wel verzorging nodig hebben.

– Waterpokken.
Ik denk wel 1 van de bekendste kinderziekte omdat ieder kind dit minimaal 1 keer per levensjaar krijgt. Krijgt je baby dit voordat hij of zij 1 jaar word. Dan is er een kans dat hij/zij het nog een keer krijgt. Na een dag of 10 zijn de meeste klachten over.

Het ene kind krijgt het heftiger dan de ander, ook daar hebben we helaas geen invloed op.
Verkouden, koorts, hangerig en ziek zijn voordat de waterpokken zichtbaar worden. Wanneer de blaasjes zichtbaar zijn zal het voor je kindje erg jeuken. Je kunt dit verminderen door een zemelen badje of talk poeder.

Let op! Waterpokken is enkel besmettelijk voordat de blaasjes zichtbaar zijn. Daarna niet meer.

– Vijfde ziekte
Een kinderziekte die veel op andere ziektes lijkt. Koorts, rode wangen. Vlekjes kunnen opduiken op verschillende plekken op het lichaam. Soms zijn het er zoveel dat de hele huid roze-rood is. De meeste kinderen hebben weinig last van deze ziekte en zijn er binnen een week vanaf. Behandeling is niet nodig.

– Zesde ziekte
Lijkt ontzettend veel op de vijfde. Koorts boven de 39 graden. De koorts zakt plotseling weer na 3 a 5 dagen. Daarna komen kleine lichtrode vlekjes. Eerst op het gezicht, borst, rug en buik. Daarna op de armen en nek.

– Roodvonk
Keelpijn en koorts en een witte tong. Een paar dagen later is de tong rood, dik en bobbelig (frambozentong). Op de huid rode puntjes/vlekjes. Dat lijkt op rode kippenvel en voelt aan als schuurpapier

– Hand-, voet- en mondziekte;
Start met koorts, je kind kan misselijk zijn en veel braken. Buikpijn en/of keelpijn. In de mond kleine rode vlekjes en blaasjes. Deze gaan gemakkelijk kapot, maar maak ze niet kapot. Dit doet erg pijn. Vaak zijn de rode vlekjes en blaasjes op de handen aan de buiten en binnenkant en de voeten.

– Krentenbaard
Is een erg besmettelijke oppervlakkige ontsteking van huid, die vooral voorkomt bij de kinderen onder de 12. Je herkent krentenbaard aan de rode plekjes en soms blaasjes met rode of gele korst. Deze plekjes zitten meestal rondom de neus of mond, maar kunnen overal op het lichaam voorkomen. Deze verdwijnen weer binnen 2 – 3 weken. Je kunt krentenbaard behandelen met een crème via de huisarts. Krentenbaard staat officieel beschreven dat het niet besmettelijk is, maar ik zou toch adviseren het crème te halen. Want persoonlijk heb ik mijn twijfels.

Zoals je kunt lezen is er veel overlap van kinderziektes wat betreft vlekjes en bultjes. Twijfel jij over welke kinderziekte je kindje heeft. Ga dan even langs de huisarts en laat je kindje even onderzoeken. Dan weet ook jij, hoe jij je kindje het beste kan helpen in deze situatie.
Heb jij verder nog vragen? Dan horen we het graag.
Voel je zo vrij om contact met ons op te nemen.

Liefs Laura

Meer over ons

Meer blogs

Bekijk pagina

Boek een rondleiding

Bekijk pagina