• Regio Veldhoven e.o.
  • Open van 07.00 tot 19.00 uur
  • Zoals thuis
  • Altijd scherp geprijsd
  • Gericht op Groei

Een dag werken op de BSO

7 maart 2022

Op de Buiten schoolse opvang (ook wel BSO afgekort) beginnen we elke dag met een bespreking over wie wat gaat doen op de dag. Wie voor wat verantwoordelijk is, wie de taxi en kinderen opvangt, wie de stamgroep tafels speelklaar maakt en natuurlijk welke bijzonderheden er bij de kinderen zijn die dag. Sommige kinderen mogen bijvoorbeeld geen melk of vleeswaren hebben en daar moeten wij als pedagogisch medewerkers erg goed op letten.

Zodra de stamgroep lijsten geschreven zijn (stamgroep lijst is een lijst met alle namen van de kinderen, in welke stamgroep ze zitten en welke activiteiten ze hebben. De dag begint om 14:00 want heel veel kinderen zijn bij onze locatie (Het Witte Wiel) om 14:15 uit en dan komen ze met de taxi van school naar de opvang. Wij hebben er in deze tijd voor gezorgd dat: alle taken verdeeld zijn, er water en ranja klaar staat, er speelgoed klaarstaat en dat we allemaal een glimlach op ons gezicht hebben.

Het moment dat de eerste kinderen binnen komen veranderd de rustige BSO-hal in een gigantische kinderspeeltuin waar je rondrennende, vallende, schreeuwende en energierijke kinderen kan zien spelen.

Om 15:30 zijn bijna alle kinderen binnen en gaan we lekker fruit eten. Iedereen komt aan de beurt en de ene dag hebben de kinderen meer zin in fruit dan de andere. Het fruit moment wordt aangekondigd door de intro van de Muppet-show. Als wij dit nummer aanzetten beginnen alle kinderen op te ruimen en hun handen te wassen. Het fruit wordt gegeten aan de eigen stamgroepen en hier wordt ook dubbel gecheckt of alle kinderen aanwezig zijn. Hier worden de kinderen ook herinnerd aan welke activiteit ze deelnemen.

Er zijn 2 redenen waarom het fruit moment z’n belangrijk moment is voor de kinderen. Natuurlijk het fruit eten zelf en daarnaast is het een goed contact moment om elk kind aan te kunnen kijken en met elk kind sowieso even contact te leggen.

Na het fruit moment beginnen de activiteiten en deze kunnen soms duren tot 18:00. Met corona kan dit aangepast worden en kunnen er wijzigingen plaatsvinden. Bij het Witte Wiel hebben we Judo, relax for kids, fröbelen, theater en de master chef activiteiten waaruit ze kunnen kiezen. Het liefst halen we de kinderen niet uit de les als ze hier al in zitten puur omdat dit de rust en het verloop van de les verstoord. Soms is dit lastig want als de ouders haast hebben kunnen we moeilijk zeggen: sorry meneer/mevrouw, maar we u kind zit nog in de kookles en die duurt nog een uur. Dat gaat niet dus we proberen het altijd aan te geven aan de ouders maar dit wil niet altijd lukken of passen in het schema van de ouders.

Vanaf 16:45 bieden wij groente aan voor de kinderen en dit doen we op aanbod. Dat houdt in dat degene die bij de bespreking de taak heeft gekregen voor het groente moment dit nu gaat doen. De kinderen komen het vanzelf halen en eten dit dan aan de tafel op. Ook een belangrijk moment aangezien we groentes aanbieden en dit erg goed voor de kinderen is.

Vanaf 17:00 komen de ouders langzaam binnengerold en deze wordt opgevangen door degene die deze taak heeft gekregen. Overdrachten worden gedaan en kinderen worden opgehaald. Aan het eind van de dag bespreken we de dag. Wat er is goed gegaan en als er iets misgaat wordt dit hier ook besproken.

 

Heb jij nog een vraag over onze BSO of wil jij mijn nieuwe collega worden?
Voel je alsjeblieft zo vrij om contact met me op te nemen.

Groetjes Enzo

Meer over ons

Meer over onze BSO

Bekijk pagina

Ik wordt je nieuwe collega

Bekijk pagina