• Regio Veldhoven e.o.
 • Open van 07.00 tot 19.00 uur
 • Zoals thuis
 • Altijd scherp geprijsd
 • Gericht op Groei

Ga ik mijn kind vaccineren of niet?

21 november 2022

In Nederland worden vaccinaties aangeboden die beschermen tegen 12 ernstige infectieziekten. Er zijn steeds meer ouders die zich afvragen of het wel of niet een goed idee is om je kind te vaccineren. Er zijn ouders die een sterk standpunt innemen tegen vaccineren, met grote dank aan Corona. maar er zijn ook ouders die er niet over twijfelen en hun kinderen gerust alle vaccinaties geven. Wat zijn de argumenten voor en tegen het vaccineren van je kinderen?

Zowel voor- als tegenstanders van het vaccineren hebben punten waar je je wellicht in kunt vinden. Weeg daarom voor jezelf goed alle voor- en nadelen af, zodat je een juiste en weloverwogen keuze kunt maken voor je kind waar jij en je partner je goed bij voelen.

Voor veel ouders in verwachting of met een pasgeboren baby blijft het een dingetje: is het nu wel of niet verstandig om je kind te vaccineren? Het is niet onbegrijpelijk als je twijfelt, want er zijn ontzettend veel voor- en tegenargumenten te horen en te vinden. In Nederland is het niet verplicht je kind te vaccineren, alhoewel vele mensen van mening zijn dat het wel verplicht zou moeten zijn. Welke factoren zou jij tegen elkaar kunnen afwegen als je twijfelt over het wel of niet vaccineren van je kind? Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Waarom wel vaccineren?

 • De voordelen wegen zwaarder dan de nadelen. Vaccinaties beschermen je kind tegen ernstige complicaties die ernstige kinderziektes met zich meebrengen. Door te vaccineren, voorkom je daarom ergere gezondheidsproblemen en ziektes dan dat de bijwerkingen van de vaccins met zich meebrengen.
 • Het is een sociale verantwoordelijkheid. Dankzij vaccinaties en dat het grootste deel van de bevolking is gevaccineerd, komen sommige infectieziektes zoals polio en difterie nog zelden voor. Zouden we massaal stoppen met het geven van vaccinaties, dan is de kans veel groter dat deze ziektes terugkomen.
 • Door de vaccinatiegraad van 95% in Nederland is er sprake van groepsbescherming. Dit houdt in dat de kans op een uitbraak van een van de infectieziekten erg klein is. Zelfs ongevaccineerde, kwetsbare groepen (zoals pasgeborenen of mensen die geen vaccinaties kunnen krijgen) hebben dan een erg kleine kans om de ziekte op te lopen. Maar hiervoor moet wel de meerderheid van de bevolking zijn ingeënt.
 • Je beschermt je kind tegen een mogelijke dood door een infectieziekte. In landen waar nauwelijks wordt gevaccineerd, sterven nog altijd veel mensen aan infectieziekten. Er sterven bijvoorbeeld wereldwijd ieder jaar tussen de 300.000 en 400.000 jonge kinderen aan de mazelen. Is dit niet het geval, dan is het waarschijnlijk dat je kind veel onder een ziekte zou lijden, net als de ouders die dit alles moeten aanzien en enkel kunnen hopen dat hun kind beter wordt.

Waarom niet vaccineren

 • De bijwerkingen van vaccinaties. Veel ouders vinden dat de mogelijke bijwerkingen van vaccinaties niet opwegen tegen het risico dat hun kind de ziekte oploopt. Het is zeker waar dat vaccinaties bijwerkingen kunnen veroorzaken. Veelvoorkomende bijwerkingen na een vaccinatie zijn koorts, hangerigheid, onrustig of juist extra moe, flauwvallen, of een lokale reactie op de injectieplaats. Minder voorkomende bijwerkingen zijn koortsstuipen, collapsreacties, ELS, abces, huidafwijkingen of verkleurde armen of benen.
 • Kinderen zonder vaccinaties zouden een betere afweer hebben dan kinderen die wel zijn ingeënt. Kinderen die niet zijn ingeënt zouden hierbij prima een infectieziekte kunnen doorlopen en zelf kunnen genezen. Ook wordt er gezegd dat niet-gevaccineerde kinderen over het algemeen een betere afweer hebben en minder vaak ziek worden.
 • Vaccineren voorkomt niet alle ziektegevallen. Zo kan je bepaalde infectieziektes alsnog krijgen, ook al is er gevaccineerd. Hierdoor is het vaccineren van kinderen het voor bepaalde ouders niet waard. Het is wel zo dat na vaccinatie de ernst van de ziekte altijd veel minder erg is.
 • Het voelt intuïtief niet goed voor ouders hun kinderen te vaccineren. Veel ouders zijn het er niet mee eens hun kinderen op zo’n jonge leeftijd een naar hun mening zwaar medicijn toe te dienen. Zij hebben de indruk dat hun kleine lichaam de vaccinatie nog niet goed aankan, omdat jonge kinderen vaak vatbaarder zijn voor infecties.
 • Geloofsovertuiging of levensovertuiging. Soms kiezen ouders er door levens- of geloofsovertuiging voor hun kinderen niet te vaccineren. Zo zien we vaak op antroposofische scholen een veel lager vaccinatiepercentage.
 • Sommige ouders zien er de noodzaak niet meer van in. Dit komt door het feit dat de meeste infectieziektes haast niet meer voorkomen en bijna zijn uitgeroeid, doordat het grootste deel van de bevolking is beschermd. Hierdoor zijn vaccinaties voor hun kinderen niet meer noodzakelijk.

Steeds meer ouders kiezen ervoor om toch niet hun kinderen te vaccineren. Dit komt vooral omdat het bewustzijn over de gevaren van bepaalde ziektes is verdwenen. Omdat deze ziektes al zo lang bijna niet meer voorkomen, zijn ze uit ons collectieve geheugen verdwenen en wordt de noodzaak van vaccins niet meer ingezien zoals vroeger.

Iedere ouder moet voor zichzelf kunnen en mogen beslissen of ze hun kind willen inenten of niet. Hopelijk hebben we wat twijfel weg kunnen nemen en kun je een keuze maken die bij jullie gezin past.

 

Heb je nog vragen? Voel je alsjeblieft zo vrij om contact met ons op te nemen.

Liefs Laura

Bron : zwangerschapsportaal.nl

Meer over ons

Meer over onze opvang

Bekijk pagina

Boek een rondleiding

Bekijk pagina