• Regio Veldhoven e.o.
  • Open van 07.00 tot 19.00 uur
  • Zoals thuis
  • Altijd scherp geprijsd
  • Gericht op Groei

Je prematuur kindje naar de opvang brengen.

16 mei 2022

Tegenwoordig hoor je helaas steeds vaker dat kindjes prematuur geboren worden, dat wil zeggen dat kindjes geboren worden voor de 37e zwangerschapsweek. Dit gebeurt bij ongeveer 1 op de 10 zwangerschappen. Als een baby te vroeg is geboren, zijn sommige organen zoals de longen en het maag- en darmstelsel nog niet voldoende gegroeid. Vaak is er ook echt niets aan te doen als dit gebeurd, pure pech noemen ze het dan. Deze kindjes en de papa’s en mama’s hebben er dan al een hele ziekenhuis periode opzitten, geen normale kraamweek, veel testjes bij hun kindje wat toch elke keer spanning oplevert (want is alles wel goed?) , alle slangetjes en bedradingen, eventuele operaties die ze al gehad hebben enzovoort.

Alle ouders vinden het vaak spannend om hun 1e kindje naar de kinderopvang te brengen, laat staan als je kindje ook nog eens te vroeggeboren is, jullie hebben dan al zoveel meegemaakt!

Je hebt al wel een rondleiding waardoor je toch al zelf hebt gekozen voor de opvang, maar toen wist je nog niet dat je zwangerschap of bevalling anders zou lopen.
Er komt dan ook weer een tijd aan na deze periode dat de ouders toch weer aan het werk moeten en dat ze dan ook echt opvang nodig hebben.

Bij het kinderdagverblijf horen we graag met de intake die we voor de 1e opvang dag plannen of er bijzonderheden zijn, dan kun je dus doorgeven dat je kindje te vroeg geboren is. Wij zullen dan vaak vragen met hoeveel weken en of er nog bijzonderheden zijn waar we extra rekening mee moeten houden. Bijvoorbeeld dat je oefeningen hebt die wij ook met het kindje kunnen doen die je vanuit een fysiotherapeut krijgt.

Prematuur kindjes zijn vaak gewend om te buidelen in het ziekenhuis bij de papa of mama. Hier proberen we zeker rekening mee te houden dat we dan ook die geborgenheid bieden aan de kinderen. Zo hebben we hangwiegen in de groep waardoor ze net wat ‘compacter’ liggen en hebben we eventueel ook een draagdoek die we om kunnen knopen (volgens protocol). Wij gebruiken op de groep geen wipstoelen. Voor de allerkleinste die nog niet kunnen rollen hebben we dan ook voedingskussen met een kussenhoes erover heen waardoor ze in een soort ondersteunend ‘nestje’ liggen.

Zo proberen wij zoveel mogelijk extra ondersteuning te bieden aan jullie mooiste bezit waar wij met alle liefde en plezier voor willen zorgen op de groepen!
Je mag ook altijd bellen naar de groep indien je wilt weten hoe het gaat voel je daarin zeker niet tegengehouden! Ook sturen we de eerste dag altijd foto’s via de telefoon om een beeld te geven hoe het gaat!

Aan het einde van de dag bij het ophalen zullen we vertellen hoe het is gegaan die dag en zullen we een foto van het schema van die dag ook doorsturen richting jullie zodat je precies alle tijden weet van de voedingen, slaaptijden, verschoontijden en eventuele bijzonderheden zoals vieze was.
Ik heb zelf ook een prematuur kindje, Jill is met 30 weken en 5 dagen zwangerschap geboren ( gebroken vliezen met 29 weken en 2 dagen).
Ze heeft 6 weken lang op de NICU en Medium Care gelegen in het MMC Veldhoven want daar zijn ze enorm gespecialiseerd in deze allerkleinste kindjes!
Daarom schrijf ik ook deze blog omdat ik maar al te goed weet wat je als ouder zijnde dan hebt meegemaakt in die hele periode en hoe spannend het kan zijn om dan je kindje naar de opvang te brengen.

Ik heb altijd vertrouwen gehad in de leidsters bij het Witte Wiel en de open communicatie vind ik een enorm plus punt.
Er wordt gekeken naar ieder kindje hun eigen ontwikkeling en daardoor liep Jill zelfs voor op ontwikkeling en hoefde ze niet eens meer gecorrigeerd te worden in haar ontwikkeling!

Heb je nog vragen aan mij of wil je meer informatie?
Voel je vrij om dat te laten weten via de mail, of spreek mij aan.

Heel veel liefs,
Sylvie
(medewerkers Ontdekkers)

Meer over ons

Meer over ons

Bekijk pagina

Boek een rondleiding

Bekijk pagina