• Regio Veldhoven e.o.
  • Open van 07.00 tot 19.00 uur
  • Zoals thuis
  • Altijd scherp geprijsd
  • Gericht op Groei

Naar de opvang met RS Virus en

2 februari 2023

Mag ik naar het kinderdagverblijf komen met het RS virus – Pseudokroep – Rotavirus?

RS-virus

RS-virus is het meest voorkomende verkoudheidsziekte bij kinderen. Het virus komt met name in de winter voor. Symptomen van deze kinderziekte: De meest voorkomende klachten is neusverkouden en hoesten. Een eerste infectie op baby- en peuterleeftijd kan ernstig verlopen en gepaard gaan met koorts, benauwdheid door ontsteking van de luchtwegen of longontsteking. Het RS-virus kan ernstige infecties aan de luchtwegen veroorzaken. Dit kan betekenen dat een baby in het ziekenhuis moet worden opgenomen, mogelijk zelfs op de intensive care. RS-virus kan luchtwegklachten veroorzaken die jarenlang blijven bestaan. Behandeling: Behandeling van een RS-virus is in de meeste gevallen niet nodig. Veelal verdwijnen de klachten vanzelf na een paar dagen tot een week. Overleg met een huisarts is raadzaam wanneer je kind erg benauwd is, hoge koorts heeft (hoger dan 39 graden), je kind langer dan 3 dagen koorts heeft, je kind jonger dan 3 maanden is, je kind niet goed eet en drinkt. Mag mijn kind naar het kinderdagverblijf komen? Voelt je kind zich goed dan mag hij gewoon naar
het kinderdagverblijf. De RS-virus is al besmettelijk voordat iemand zelf klachten krijgt. Is dit besmettelijk voor andere kinderen/ leidsters? Het RS-virus is zeer besmettelijk.

– Pseudokroep

Bij Pseudokroep is de keel ontstoken. Dit komt meestal door een virus. Het slijmvlies in de keel wordt daardoor dikker. Hierdoor krijgt je kind het benauwd en moet hard hoesten. Dat hoesten klinkt een beetje als een zeehond (blafhoest). Pseudokroep komt vooral voor bij kinderen van 6 maanden tot 5 jaar oud. Symptomen van deze kinderziekte: Bij een aanval van pseudokroep wordt je kind ’s avonds of ’s nachts huilend wakker en heeft het benauwd. Als je kind inademt hoor je een piepend geluid. Je kind hoest hard en dit klinkt als een zeehond (blafhoest). Behandeling: Wat je moet doen als je kind een aanval van Pseudokroep krijgt: Blijf rustig, probeer je kind af te leiden met een speeltje of een boekje. Soms helpt warme, vochtige lucht om minder te hoesten. Ga bijvoorbeeld met je kind in de badkamer zitten met de deur dicht en zet 10 tot 20 minuten de warme douche aan. Door de stoom kan het zo zijn dat je kind slijm ophoest en daardoor minder benauwd wordt. Vind je kind het stomen niet fijn stop er dan meteen mee. Geef je kind iets te drinken tegen de keelpijn, bijvoorbeeld warme thee met honing of suiker. Kinderen jonger dan 1 jaar mogen geen honing. Mag mijn kind naar het kinderdagverblijf komen? Ja, je kind mag naar het kinderdagverblijf komen. Is dit besmettelijk voor andere kinderen/ leidsters? Pseudokroep is besmettelijk. Als een besmet persoon hoest, niest of praat, komen er druppeltjes vocht in de lucht, die vervolgens anderen kunnen besmetten.

– Rotavirus

Rotavirus is een besmettelijke ziekte waarbij de maag en darmen ontstoken raken. Bijna ieder kind maakt voor het vijfde levensjaar een rotavirus door. Symptomen van deze kinderziekte: De symptomen van rotavirus zijn koorts, misselijkheid, overgeven en water dunne diarree. Na besmetting duurt het ongeveer 2 dagen voordat ziekteverschijnselen optreden. De klachten duren 4 tot 6 dagen. Soms moet een kind naar het ziekenhuis met uitdrogingsverschijnselen. Behandeling: Rotavirus geneest uit zichzelf. Bij kinderen duurt dat ongeveer een week. De behandeling is bedoeld om uitdroging tegen te gaan. Het virus verdwijnt in de herstelperiode vanzelf uit het lichaam. Kinderen onder de 2 jaar hebben een verhoogde kans op uitdroging vanwege het grote vochtverlies. Was en desinfecteer je handen na elke verschoning. Gaat je kind naar het toilet maak na elke toiletbezoek de bril af met wegwerpreinigingsdoekjes. Mag mijn kind naar het kinderdagverblijf komen? Voelt een kind zich goed dan kan het kind gewoon naar het kinderdagverblijf. Is dit besmettelijk voor andere kinderen/ leidsters? De ziekte is besmettelijk vanaf het moment dat er ziekteverschijnselen zijn. De besmettelijkheid duurt ongeveer een week.

Meer over ons

Naar de dagopvang

Bekijk pagina

Boek een rondleiding

Bekijk pagina