• Regio Veldhoven e.o.
  • Open van 07.00 tot 19.00 uur
  • Zoals thuis
  • Altijd scherp geprijsd
  • Gericht op Groei

Poep & Pies

14 augustus 2023

Vraag: “Wat wil je op je boterham?”
Antwoord van de gemiddelde 3-jarige: “Poep!”
Met aansluitend een langdurige lachsalvo.

Ja, de fascinatie voor poep & pies is een echt ontwikkelingsdingetje.
De lessen pedagogiek schotelden ons veel Freud voor. Hij heeft deze periode de Anale Fase genoemd. Prima te herleiden tot het onderwerp.

 

“De anale fase is, volgens Freud, de tweede fase in de psychoseksuele ontwikkeling en duurt van ongeveer 15 maanden tot 3 jaar. Het overlapt dus gedeeltelijk met de orale fase. Rond deze leeftijd (2 jaar, maar dit verschilt ook per cultuur) begint ongeveer de zindelijkheidstraining, wat betekent dat het kind gefascineerd raakt door de erogene zone van de anus. Dit stadium valt samen met het begin van het vermogen om de sluitspier te beheersen” – Wikipedia

Door de ontwikkeling van het zenuwstelsel voelen kinderen dat hun darmen en blaas vol zitten. Tegelijkertijd krijgen kinderen in de gaten dat ze invloed op hun sluitspieren kunnen uitoefenen. (Om er uiteindelijk de controle over te krijgen.) Met name het gebied rondom de anus blijkt een bron van prettige gevoelens en voor veel kinderen wordt poepen een fijne bezigheid. Deze (solo) beleving prikkelt de interesse voor billen, poep, pies en zelfs kliederen met zand & water. Dat maakt het voor kinderen ook zo lachwekkend. Een aanloop naar het onderscheid tussen vies en schoon. Een samenhang met de Ik-Ontwikkeling: de koppigheidsfase, dwars/stout zijn en het Nee-zeggen.

Maar goed, het hoort erbij. Niets raars. Om het grut een beetje leuk & luchtig deze fase door te helpen zijn er tal van boeken om voor te lezen. Voorzien van prachtige plaatjes. Geheid (leerzaam) plezier voor jong & oud!

Deze 5 zijn aanraders!

Renee op papier

 

Meer over ons

Wie zijn wij

Bekijk pagina

Boek een rondleiding

Bekijk pagina