• Regio Veldhoven e.o.
  • Open van 07.00 tot 19.00 uur
  • Zoals thuis
  • Altijd scherp geprijsd
  • Gericht op Groei

Tandenpoetsen

26 april 2021

Het tandenpoetsen begint zodra het eerste tandje is doorgebroken. Sommige kinderen vinden het prima en sommige schreeuwen ‘moord en brand’. Feit is dat het moet en dan kun je het maar beter leuk(er) maken. Legio tips. Ik heb er 3 voor jullie uitgepikt:

* Begeleid het ritueel met een liedje. Kinderen reageren goed op zang. Het wordt herkenbaar, je neemt meteen een stukje taalontwikkeling mee en het kan zomaar een gezellig moment worden. Helemaal als er gekke bekken bij getrokken worden.

Tandenpoetsen, ja dat moet.
2x op een dag, dat doet (naam kind) heel goed.
Onder, boven, links en rechts.
Onder, boven, links en rechts.
Tandenpoetsen, ja dat moet.
2x op een dag, dat doet (naam kind) heel goed.

(Melodie: Altijd is Kortjakje ziek)

* Het tijdstip van poetsen is ook van belang. Kinderen zijn na een bad extra moe en hebben dan simpelweg weinig energie over. Omdat 2x per dag poetsen wordt aanbevolen is bv. vlak na het avondeten een beter moment dan na het bad. De poetsbeurt in de avond is ietsjes belangrijker dan die in de ochtend…
* Er bestaan zowaar Apps om het tandenpoetsen te stimuleren, te begeleiden en er een leuk moment van te maken!
1) Talking Ginger is geschikt voor de allerkleinsten.
2) Tijd voor Tandenpoetsen is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.
3) Brush Busters is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar.

Even meer over het tandenpoetsen zelf. Tot 2 jaar is het advies 1x per dag te poetsen. Daarna 2x per dag. Gebruik bij voorkeur een zachte borstel. De allerkleinsten kun je misschien zelfs beter laten liggen op de commode als je de tanden poetst. Een kind dat al kan staan laat je voor je staan zodat het hoofd iets achterover tegen jou aan kan rusten. Dan heb je een hand vrij om de wang en lippen opzij te houden. Maak zachte horizontale bewegingen zowel over de tanden als het tandvlees. Als je kind ouder wordt, kun je je kind meer eigen verantwoordelijkheid geven door het gebit zelf te laten poetsen. Tot 10 jaar is het wel belangrijk om het gebit, minstens eenmaal daags na te poetsen, bij voorkeur ‘s avonds. Ook daarna blijft het van belang het tandenpoetsen regelmatig te controleren en te begeleiden.

Een kindertandenborstel is speciaal voor een kleinere mond. Dan bereik je alle hoekjes in een kindermond. Ook zijn de haartjes zachter om het tandvlees niet te beschadigen.
Kindertandpasta gebruik je tot 5 jaar. Daarna is elke pasta met fluoride prima om te gebruiken.
Eerst is het zaak het tandenpoetsen als dagelijks ritueel te implementeren. Daarna volgt de uitleg hoe en waarom te poetsen. Leer jouw kind dan ook de 3 B’s:
* Binnenkant onderkaak/bovenkaak
* Buitenkant onderkaak/bovenkaak
* Bovenkant onderkaak/bovenkaak

Poets ze!

Groetjes, Christel B.

Meer over ons

Meer blogs

Bekijk pagina

Meer over ons

Bekijk pagina