• Regio Veldhoven e.o.
  • Open van 07.00 tot 19.00 uur
  • Zoals thuis
  • Altijd scherp geprijsd
  • Gericht op Groei

Uitdagen tot spel

20 maart 2023

Klinkt simpel, maar is het ook simpel?
Je kind roept door de kamer ‘Mama ik verveel me, kunnen we niet iets gaan doen?!’.
Je antwoord al snel met ‘maar er is zoveel te doen, waarom heb je anders al dat speelgoed?’.

Voor kinderen begint uitdaging tot spel bij de indeling van een ruimte en wat er te zien is in die ruimte. Wat wij vaak als volwassenen doen, is het speelgoed opruimen achter gesloten deuren, zodat het ons niet te veel rommel geeft, prikkels geeft en een opgeruimd effect geeft. Heerlijk is dat!

Maar voor kinderen is een opgeruimde kamer, met allemaal speelgoed achter dichte deuren niet uitnodigend om te spelen. Kinderen hebben dan toch echt meer moeite om het speelgoed te pakken. Voor kinderen is dit een onbewust proces, wat zichtbaar is.

Een voorbeeld;
Een mooi voorbeeld zijn de fietsjes op onze BSO locatie het Witte Wiel en de oranje bakken in de kasten van de BSO ruimte die gevuld zijn met speelgoed.

Stel wij zetten géén speelgoed klaar. De eerste reactie van een kind; is een fiets pakken en wegfietsen. Het staat binnen handbereik en kinderen kunnen direct beginnen met spel. Daarom zal je ten alle tijden onze fietsen door de gehele ruimte zien staan en deze zijn ook eigenlijk altijd wel door iemand bezet.

Dan loopt de pedagogische medewerker naar de kast en pak een oranje bak met speelgoed uit de kast, gaat zitten en begint hier mee te spelen. Dan zal binnen 3 sec letterlijk de hele tafel gevuld zijn met kinderen die hier ook mee willen gaan spelen. De pedagogische medewerker kan dan gewoon opstaan en het volgende speelgoed pakken. Wat ook altijd succesvol is gewoon lekker een bak met duplo omkiepen op de tafel, het is dan niet eens nodig dat de pedagogische medewerker blijft zitten. Prikkels genoeg om de fantasie en spel te stimuleren.

Je merkt zodra kinderen weten wat er in de oranje bakken te vinden zijn, dan vragen ze om dit speelgoed. Maar ook dat heeft extra prikkeling nodig en zal niet direct de eerste gedachten van een kind zijn.

Tips om je kind uit te dagen tot spel:
– Leg leesboeken open of staand neer inplaats van dicht in de kast.
– Leg de bak van autootjes of barbies verspreid over een ruimte zodat alles wat je hebt te zien is.
– Leg wat witte blaadjes met krijtjes of potloden op de grond of op de tafel. Waarom op de grond? Dit kan voor sommige kinderen echt uitdagender zijn) Is het droog buiten? Laten we dan eens kijken wat we met stoepkrijt buiten kunnen doen.
– Probeer de speelmat indien mogelijk op andere plekken neer te leggen.

We wensen je veel plezier met het uitdagen van je kind.

Heb jij meer vragen?
Voel je dan zo vrij om contact met ons op te nemen.

Liefs Kiza en Laura

Meer over de BSO

Meer over onze BSO

Bekijk pagina

Boek een rondleiding

Bekijk pagina