De vraag die iedere ouder zo lang mogelijk probeert uit te stellen, maar die we allemaal vroeg of laat krijgen; “ Waar komen baby’s vandaan ?” .
Ga je dan voor de bloemetjes en de bijtjes ? Het verhaal van de ooievaar? of dan toch de bloemkolen variant.
Hoe noem is het vrouwelijke geslachtsdeel of die van een man ? Want jeetje, al die namen klinken ineens zo grof nu het om “ons” kindje gaat.
Belangrijkste tip die ik je mee wil geven; “Ga geen verhaaltjes vertellen over de ooievaar bloemkool etc etc, maar ben er gewoon eerlijk over.
Liegen of de waarheid verdraaien is uiteindelijk “het” onderwerp ontlopen.
Bespreek samen met je partner hoe je de geslachtsdelen gaat benoemen, zodat ook je kind leert, dat dit niet gek is maar gewoon bij het lichaam hoort.
Voorbibs, flamoes, vagina, piemel, slurf, penis het kan allemaal. Uiteindelijk nog steeds een hilarische onderwerp om je hier samen op voor te bereiden.
Maar dan…. hoe komt die baby daar nu ?
Ieder kind reageert hier anders op, door hun status van nieuwsgierigheid. Er zijn kinderen die genoegen nemen met een antwoord als;
“Baby’s groeien in de buik van de mama’s” of “ Zaadje van papa en het eitje van mama zitten in de buik van mama, dit zaadje gaat groeien en dat wordt een baby”.
Het kan zijn, dat je kind hier vandaag genoegen mee neemt. Echter is het zo dat hier morgen een vervolg vraag op kan komen of wellicht direct op het zelfde moment…. Uhhhhh
Vragen als, “ Hoe komt dat zaadje dan bij het eitje? “ “Juf Ank” van de luizen moeders heeft hier een geweldig goede benaming voor, ze noemt het “Speciaal knuffelen”.
Papa en mama gaan dan in hun blootje in bed liggen en dan gaat het zaadje naar mama’s eitje.
Kort maar duidelijk en waarschijnlijk genoeg voor je kind om te begrijpen hoe dit wonderbaarlijks in zijn werking gaat.
Uiteraard kunnen ook hier weer vragen uit voort komen wellicht direct of in de dagen na het gesprek. Vragen als, “ Mag ik kijken ?”,
wanneer je kind een stok in een gat stopt en roept in de speeltuin “Mama kijk! Mijn stok is aan het seksen!” zijn heel normaal.
Schaam je niet als ouders, ieder kind heeft zo’n fasen. Reageer er op en laat zien dat het normaal is.
Het lijkt op het moment misschien even heftig, je schaamt je dood en misschien zit je “peentjes te zweten”.
Maar achteraf lig je samen met je partner tranen over je wangen te lachen, “Yes, deze fasen hebben we gehad!” CHECK !