Jouw baby :
Direct na de geboorte zijn veel baby’s een poosje klaarwakker. Dit is hét moment voor een goede eerste kennismaking. De baby herkent jouw stem en vaak ook die van je partner.
Maar waarom is contact belangrijk ? Contact maken met de baby in je buik is een essentieel onderdeel van een veilige hechting. Door huid op hui contact laat jij jou kind voelen “je bent meer dan welkom”. Dit geldt niet alleen voor jezelf maar ook voor je partner. De eerste maanden houdt dit aan en focust je kindje voornamelijk op zijn/haar ouders.
Rond jou kind zijn/haar eerste jaar zal hij zich gaan focussen op anderen. Hij gaat jouw proberen aan te raken maar ook andere kinderen. Een kinderopvang of “Playdate ’s” zijn hier een geweldige bron voor. Kiekeboo, kietelen of “ er komt een muisje aangelopen”. Misschien voelt het gek, maar wanneer je baby veel brabbelt, praat dan terug of praat hem na. Zo daag je jouw kind uit om weer terug te praten. Je kind gaat dan ook echt proberen gesprekken te volgen. Kinderen gaan het ook steeds fijner vinden om tussen andere kinderen te zijn. Zo leren ze contact maken en gaan op ontdekking uit. Wie ben jij ? Wat kan jij allemaal ? Vanaf 1 jaar wordt het papegaaien helemaal een trend. Niet enkel samen brabbelen maar ook een ander kindje na doen schept een band en valt onder de emotionele ontwikkeling.
Jouw peuter :
Is je peuter boos als hij/zij moet delen of als iemand aan “zijn” speelgoed komt. Ben duidelijk en leg je peuter uit wat er gebeurt. Totdat je peuter 2 jaar is moeten hij echt leren samen spelen. Je peuter gaat eerst echt naast andere kinderen spelen, in hun eigen fantasie. Delen is nog een absolute uitdaging voor ze en begrijpen niet dat een ander kindje een ander gevoel of wensen heeft dan zij. De eerste sociale contacten is daarom echt kijken naar de ander en het nadoen wat de ander doet. Pas vanaf 3 of 4 jaar gaan kinderen echt met elkaar spelen. Dan gaat je kind echt rekening houden met de andere kinderen. Daarom is het belangrijk om je kindje te laten samenspelen ;
- Wachten op hun beurt, speelgoed delen.
- Zich in te leven in andere kinderen
- Rekening te houden met andere kinderen
- Zien wat leuk is voor vriendjes en vriendinnetjes
- Ruzie oplossen met woorden ipv schoppen en slaan.
- Stimuleert de taal- en denk –ontwikkeling.
- Daarnaast ook de ontwikkeling van humor en fantasie.
Maar hoe stimuleer je samenspelen als ouder ? We geven jullie hier enkele tips : Organiseer “play-dates”, breng je kindje minimaal 1 ochtend in de week naar kinderopvang of ga naar indoor speeltuinen :
- Benoem de gevoelens die je peuter ziet, door het te benoemen gaat hij/zij het herkennen.
- Geef complimenten wanneer je kind positieve gedrag vertoont tijdens het samenspelen.
- Laat je peuter “zelf” problemen oplossen. Zodat ze vertrouwen krijgen in het oplossen van ruzies
etc, problemen etc. - Geef zelf een goed voorbeeld, dit kun je zien door te laten zien hoe jij met andere omgaat.
- Laat je kind deelnemen aan activiteiten waar hij/zij even op zijn beurt moet wachten.