• Regio Veldhoven e.o.
  • Open van 07.00 tot 19.00 uur
  • Zoals thuis
  • Altijd scherp geprijsd
  • Gericht op Groei

Zand en water

17 juli 2023

Buitenspelen met zand & water is heilzaam voor het afweersysteem, een uitlaatklep en heel goed voor de ontwikkeling van de grove motoriek. Maar er zijn nog veel meer voordelen!

Lekker spelen met zand & water is zoveel meer dan scheppen, strooien, emmer leeggieten en de emmer weer vullen… Je kan het voelen, ruiken en proeven. Alle zintuigen worden geprikkeld. Het voelen en ervaren van met name zand is zeer bevorderlijk voor de fijne motoriek. Elk kind zal trouwens een hapje zand eten. Da’s echt niet erg. Je wilt toch een eigen ‘baksel’ eten, niet waar? Goed voor de weerstand. Zand schuurt de maag, haha.

De grove motoriek komt aan bod zodra er bijvoorbeeld gegraven gaat worden. Met kracht en vanuit de schouders wordt er ‘gewerkt’. Het strooien of zorgvuldig plaatsen van een homp zand/modder is weer goed voor de oog-handcoördinatie. De sociaal-emotionele ontwikkeling wordt geprikkeld door het samen (of beter gezegd het naast) spelen met anderen. Laten we daarbij de taal niet vergeten.

Het ontdekken, onderzoeken en experimenteren met zand (en water) is ontspannend terwijl het kind geniet van zijn fantasiespel. De bezigheid zelf is eigenlijk belangrijker dan het resultaat, in dit geval. Het eindeloos herhalen is iets wat kinderen graag doen. Voor een veilig gevoel, voor oefening en rust.

Door te vullen en te gieten leert een kind wat inhoud is en te meten. Bouwen met nat zand leert wat de invloed van water is op zand: over stevigheid, wegzakken, afdekken, absorptie, drijven en zinken.

Spel met zand en water is de voorloper van het latere constructiespel: ordenen, bouwen, stapelen en weer uit elkaar halen.

Nou, dit geeft een hele andere dimensie aan het ogenschijnlijk simpel spel met water & zand!

Meer over ons

Plan een rondleiding

Bekijk pagina

Meer blogs

Bekijk pagina