• Regio Veldhoven e.o.
  • Open van 07.00 tot 19.00 uur
  • Zoals thuis
  • Altijd scherp geprijsd
  • Gericht op Groei

Zonnebrand

12 juni 2023

De zomer gloort. We hebben al van de eerste zonnestralen kunnen genieten. Lekker naar buiten voor frisse lucht, beweging én Vitamine D.

Die fijne warme zon kan ook schadelijk zijn. Zeker voor baby’s en jonge kinderen. Zij hebben een dunnere huid dan volwassenen en nog weinig tot geen pigment. Oppassen geblazen dus met die UV-straling! Verbranden gaat snel en de pijn is te vergelijken met brandwonden door heet/kokend water. In het ergste geval (en in een later stadium) kan huidkanker het gevolg zijn.

Insmeren i.c.m. schaduw, zonnehoedjes, en luchtige (UV-werende) kleding is zwaar aanbevolen. Het KWF adviseert minimaal Factor 30. Dit beschermt voor 96,6% tegen straling. Factor 50 voor 98%. Geen groot verschil in mate van bescherming maar in je portemonnee voel je dit verschil wél! Raadzaam is elke 2 uur in te smeren. Het goedje is na de eerste smeerbeurt van de dag pas na 30 minuten ‘actief’. Crème, lotion of spray maakt niets uit. Merk eigenlijk ook niet. De eisen zijn streng en het mag pas op de markt als het echt werkt.
Bij kleine kinderen is het handig een witte substantie te smeren. Zo zie je beter of je misschien een stukje huid hebt overgeslagen. De zonnebrand hoeft niet bewaard te worden in de koelkast. Heeft geen toegevoegde waarde. Kamertemperatuur is prima en dat is natuurlijk véél prettiger om op je huid gesmeerd te krijgen!

Schaduw is zeker voor de allerkleinsten van belang. Het KWF ziet liever het grut onder 1 jaar NIET in direct zonlicht. Daarnaast is het beter om tussen 12:00 en 16:00u. binnen te blijven. De middag is het heetste moment van de dag met de meeste UV-straling.

Binnen de kinderopvang zijn er zon- en hitteprotocollen: Schaduwplekken buiten, op tijd naar binnen, veel water, aangepast programma en natuurlijk veelvuldig elk kind insmeren.

Één verzoekje van de Pedagogische Medewerkers: smeer ‘s morgens thuis jouw kind(eren) alvast een keer in. De UV-bescherming kan alvast intrekken en dus werkend zijn. Ook kan het dagprogramma kan zo sneller van start. Dank jullie wel alvast!

Meer over ons

Meer informatieve blogs

Bekijk pagina

Boek een rondleiding

Bekijk pagina