Onze locatiemanager ondersteunt de medewerkers wanneer zij signalen zien bij een kind die doen denken aan mishandeling of misbruik. De locatiemanager is verantwoordelijk voor het werken volgens de meldcode die is opgesteld door de branche-organisatie:
Stappenplan
In deze meldcode zijn stappenplannen uitgewerkt voor vermoedens van kindermishandeling en/of seksueel misbruik, seksuele intimidatie/ misbruik door medewerkers en grensoverschrijdend gedrag bij kinderen onderling. Aan de meldcode is ook een sociale kaart en een signalenlijst toegevoegd. Onze medewerkers zijn hierover geïnformeerd en werken volgens de meldcode. Het onderwerp komt regelmatig aan de orde bij ons teamoverleg. Ook is er een externe vertrouwenspersoon, waar medewerkers terecht kunnen met vermoedens.
Het vierogenprincipe in de praktijk
Al bij het ontwerp en in inrichting van ons kinderdagverblijf is rekening gehouden met het zogenaamde vierogenprincipe. De overheid eist dat het in de kinderopvang altijd mogelijk moet zijn dat iemand meekijkt of luistert. Tussen onze groepen en ook naar buiten is er veel glas, zodat de kinderen gemakkelijk te zien zijn. Groepen werken vaak naast elkaar, gescheiden door een glazen wand of tussenruimte. Er zijn altijd twee volwassenen aanwezig in het pand op het moment dat er kinderen zijn. Het vierogenprincipe geldt ook voor onze BSO-locaties
VOG
Al onze medewerkers beschikken over een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) die continue gescreend wordt.