Kinderopvang en Corona
 • Regio Veldhoven e.o.
 • Open van 07.00 tot 19.00 uur
 • Zoals thuis
 • Altijd scherp geprijsd
 • Gericht op Groei
Kinderopvang tijdens en na Corona

Het Coronavirus roept veel vragen op

LET OP: voor de meest actuele informatie omtrent de medische kant van het coronavirus raden we je aan de website van het RIVM te raadplegen. Op de website van de Rijksoverheid is veel informatie te vinden over corona en kinderopvang. Daarnaast deelt de Rijksoverheid veelgestelde vragen over de aanpak in Nederland.

Wat is het laatste nieuws omtrent het coronavirus en de kinderopvang?

Zoals jullie wellicht gezien hebben tijdens de persconferentie van maandag 14 december heeft minister-president Rutte aangekondigd dat vanaf 16 december tot en met 17 Januari 2021 alle scholen en kinderdagverblijven gesloten worden. Zij blijven enkel open voor ouders met cruciale beroepen. Morgen dinsdag 15 december 2020, zijn wij nog gewoon geopend. De minister president Rutte gaf aan dat het zou zijn ‘net als in het voorjaar’ en daar gaan wij ook nu dan samen van uit.

Wij, net als heel Nederland, vinden deze situatie erg vervelend en we hebben helaas geen keus. We gaan weer een periode in van onzekerheid en onduidelijkheid. Laat je niet gek maken door verhalen die je hoort of berichten die je leest. We hebben nauw contact met alle overheden (RIVM, GGD en de Gemeente) en we zullen doen wat we kunnen en moeten doen. We hopen dat je ons vertrouwd dat we deze tegenslag weer goed gaan organiseren en regelen.

Wij houden onze ouders op de hoogte door middel van de nieuwsbrief. Houdt dus aub je mailbox goed in de gaten. Ontvang je geen mail? Neem dan even contact op met ons kantoor team. Zij zullen je spoedig mogelijk informeren. Verstuur een mail en stel je vraag via info@hetwittewiel.nl of neem telefonische contact op met 040-2027580

Zodra wij meer horen, informeren we jullie spoedig mogelijk.

Besmettingsgevaar bij kinderen

Experts zeggen dat het niet nodig is om bezorgd te zijn om het besmettingsgevaar bij kinderen. Dit wordt gemeld in een artikel van The New York times. Er worden momenteel namelijk weinig kinderen besmet met het virus. Zelfs in China ligt het besmettingspercentage bij kinderen onder de 1%. De geleerden zijn het erover eens dat kinderen een zeer geringe rol spelen in de verspreiding van het virus en dat is goed nieuws voor alle kinderen.

Daarbij zijn de symptomen van het coronavirus milder bij kinderen. Ook toen een aantal jaar geleden een ander type coronavirus uitbrak, het SARS-virus, was dit het geval. Ondanks de vele doden, is er toen geen enkel kind overleden vanwege het virus. Het is nog onduidelijk wat de reden hiervoor is. Wereldwijd is er een zeer gering aantal kinderen overleden aan het huidige Corona virus.

Check hieronder meer informatie over Corona bij kinderen vanuit het RIVM.

Check het RIVM

Ik werk in een cruciale sector. Is er nog noodopvang voor mij?

We blijven de noodopvang bieden aan kinderen van ouders in cruciale beroepen. Op de dagopvang en BSO kunt u noodopvang krijgen op alle dagen dat uw kind naar school gaat en/of noodopvang krijgt op school.

Mag mijn kind met ziekteverschijnselen naar de opvang?

Nee. Het RIVM adviseert bij verkoudheid, hoesten of koorts thuis te blijven en wij volgen het advies van het RIVM op:

 • Als er klachten zijn bij uw kind zoals omschreven door het RIVM, namelijk verkoudheidsklachten als hoesten, niezen óf koorts dan moet hij/zij thuis blijven tot 24 uur nadat de klachten zijn verdwenen. Óók als de ouders een cruciaal beroep hebben en gebruik maken van noodopvang.
 • Als uw kind tijdens de opvang klachten krijgt zullen we u bellen en vragen uw kind op te halen.
 • Let op: we moeten de richtlijnen opvolgen van het RIVM. Dus als u uw kind komt brengen met genoemde klachten zijn we genoodzaakt om uw kind weer naar huis te laten gaan.
 • Wij zijn geen medici en kunnen dus geen onderscheid maken naar typen luchtwegaandoeningen. Ook al heeft uw kind al langer of vaker last van verkoudheidsklachten dan kunnen wij helaas geen opvang bieden aan uw kind.
 • Heeft u hier vragen over dan kunt u contact opnemen met de GGD of het RIVM.

Wat betekent dat voor u als ouder?

 • Als u zelf klachten heeft die binnen de omschrijving van het RIVM vallen, dan moeten we u verzoeken uw kind door iemand anders te laten brengen en/of ophalen. Kom aub zelf niet, we hebben de sterke voorkeur dat het hele gehele gezin thuis blijft indien mogelijk.
 • Voor de veiligheid verwachten we er bij het brengen en halen 1,5 meter afstand wordt gehouden.

Als u twijfelt of u of uw kind onder deze maatregel valt (bijvoorbeeld bij chronische klachten) dan verzoeken we het RIVM te bellen om advies te vragen. Alleen zij kunnen eventuele uitzonderingen vaststellen; wij zijn niet deskundig op dit terrein en kunnen niet anders dan het advies opvolgen dat wij gekregen hebben. Voor overige vragen kunt u ook altijd contact opnemen met de GGD.

Stress van Corona

Energie

Dat we extra stress en angst ervaren nu het leven door corona zo anders is, is niet gek. Probeer je te focussen op de dingen waar je wel invloed op kan uitoefenen. Ook als je je gezond en fit voelt, kunnen angst en stress hard toeslaan in deze tijden van corona. Je vreest misschien niet alleen voor je eigen gezondheid of die van anderen, je raakt mogelijk ook gestrest door onzekerheid over je financiële toekomst, onduidelijkheid over het werk dat je nu thuis of online moet doen en de extra gezinsactiviteiten thuis – of juist het gebrek daaraan. Je druk maken kost enorm veel energie en juist die energie heb je nodig om hier goed doorheen te komen.  Wat doe je in zo’n situatie waar je je moeilijk aan kunt onttrekken?

Het beste advies is dat je vooral op jezelf moet afgaan. Je ontvangt allerlei verwarrende en soms tegenstrijdige boodschappen. Je bent meer dan ooit op jezelf aangewezen om te bepalen wat je wel of niet moet doen en wat je wel en niet laat binnenkomen.

Daarbij moet je je focussen op dingen waar je invloed op kunt uitoefenen en je niet te druk maken over zaken waar je je wel betrokken bij voelt, zoals de verspreiding van het coronavirus, maar waar je zelf niets aan kunt doen (Het onderscheid tussen de cirkel van invloed en de cirkel van betrokkenheid, dat komt van managementgoeroe Stephen Covey).

Het heeft geen zin om je druk te maken over de vraag of je ziek zult worden. Wat je wel kunt doen, is alle bekende voorzorgsmaatregelen nemen om besmetting van jezelf en anderen te voorkomen.

Intuïtie

Maar er is natuurlijk veel meer dat je kunt doen, zoals de boodschappen voor bejaarde buren. Zet er een bloemetje bij als je ze voor de deur aflevert  en laat ze weten hoe belangrijk ze voor je zijn. Of heb je een familielid met wie het slecht gaat, toon dan je betrokkenheid en biedt steun, zodat ook de partner van diegene voelt dat hij of zij er niet alleen voor staat.  Daarvoor hoef je niet per se langs te gaan. En denk ook aan jezelf. Als je werk en een druk gezinsleven op elkaar moet afstemmen, laat je in deze tijd dan niet te veel leiden door de druk die ervaart van je baas of je collega’s. Bepaal voor jezelf wat belangrijk is en wanneer je dat het beste kunt doen. Dat is vaak niet zo ingewikkeld, je voelt wel aan wat wanneer belangrijk is. Ga op je intuïtie en onmiddellijke ingeving af.

Durf ook hulp te vragen. Lukt het je bijvoorbeeld niet om je computer zo in te stellen dat je zonder problemen online met collega’s kunt overleggen, blijf dan niet te lang experimenteren maar bel een collega die daar meer verstand van heeft.

Probeer daarnaast opgewekt en vrolijk te blijven, daardoor werk je ook effectiever. Het kan geen kwaad om af en toe online wat sociale afleiding te zoeken. Doe bijvoorbeeld met vrienden spelletjes via de app Houseparty.

Dit is ook een tijd waarin je sommige opvattingen over hoe je moet leven misschien moet loslaten. Het is echt niet zo dat je gelijk overbelast raakt als je even geen tijd voor jezelf hebt. Juist als je zinvolle dingen doet, mensen helpt en vrolijk blijft, kun je heel veel aan.

Houd jezelf in de gaten en ben een beetje lief voor elkaar en jezelf

Worden er extra maatregelen genomen om het virus te voorkomen op de locaties?

We volgen hierin de adviezen vanuit het RIVM, die overigens voor de kinderopvang altijd al gelden:

 • Regelmatig handen wassen
 • Hoesten en niezen in de binnenkant van je elleboog
 • Papieren zakdoekjes en papieren handdoeken gebruiken
 • Geen handen schudden
 • Dragen van een mondkapje verplicht (met uitzondering van de leiding en kinderen)

Bovenop de standaard hygiëne richtlijnen in de kinderopvang voegen we extra maatregelen toe, als het reinigen van verschoonkussens en toiletten na iedere verschoon- en toiletbeurt, en tijdens het fruitmoment krijgt ieder kind een eigen bordje (ipv een gezamenlijke schaal). Ook contactplaatsen als deurklinken, speelgoed e.d. worden vaker tussendoor schoongemaakt.

Daarnaast mag u het volgende van ons verwachten:

 • Wij zorgen voor voldoende ontsmettingsmiddel op locatie
 • We besteden met medewerkers en kinderen aandacht aan (extra) handen wassen, hoesten/niezen in de elleboog, gebruik van papieren zakdoekjes
 • Met posters en pictogrammen helpen we iedereen eraan te herinneren wat de afspraken zijn

En verder:

 • Alle volwassenen op onze locaties houden 1,5 meter afstand van elkaar. Dus ook onze medewerkers.
 • Er is altijd een pedagogisch medewerker in de buurt om uw kind in ontvangst te nemen of aan u over te dragen bij de deur. We zorgen voor een korte, maar warme overdracht.
 • We zorgen ervoor dat geen andere volwassenen dan onze medewerkers op de groep van uw kind komen.
 • We beperken contact met andere volwassenen tot een minimum.
 • We begroeten elkaar op verschillende, leuke manieren, zonder elkaar aan te raken
 • We zorgen voor posters met daarop de belangrijkste afspraken
 • Nogmaals het dragen van een mondkapje is verplicht voor ouders en kinderen ouder dan 13 jaar.

Financiële vragen

Hoe zit het met de kosten en compensatie voor mijn kinderopvang?

In het voorjaar was hier een goede regeling voor getroffen. Ook deze periode willen we het goed doen. Wat dit gaat betekenen voor onze organisatie en onze ouders, kunnen we jullie nu nog niet over informeren. Dat is voor nu te vroeg. We vragen om geduld zodat ook wij deze periode samen goed en sterk kunnen doorkomen.

Wat was de regeling in het voorjaar?

De overheid betaalt de eigen bijdrage kinderopvang (tot het fiscaal maximum) over de periode 16 maart – 11 mei terug aan ouders, mits zij de volledige facturen gedurende de sluitingsperiode hebben doorbetaald. Het bedrag wordt uiterlijk in juli door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) automatisch op de rekening gestort. Meer informatie vind je hier. De kinderopvang vergoedt het eventuele deel boven het fiscaal maximum.

De overheid blijft de eigen bijdrage voor de kinderopvang tot het fiscaal maximum óók na 11 mei vergoeden. In elk geval zolang als het onderwijs gedeeltelijk is opengesteld en de noodopvang in stand blijft.

Ik werk in een cruciale sector mag ik dan ook nu weer gebruik maken van opvang bij jullie? Krijg ik mijn kosten ook vergoed? 

Ja,

 • De overheid blijft uw netto kosten tot aan het fiscaal maximum vergoeden.
 • Indien u in een cruciaal beroep werkt, hebben wij u op dit moment hard nodig.
 • Indien u al kinderopvangtoeslag ontving, hoeft u niets te wijzigen. Wij vragen u uw normale factuur te blijven betalen. Daar komen bij gebruik van kinderopvang omdat u in een cruciaal beroep werkt geen extra kosten bij.

Andere vragen?

Staat het antwoord op je vraag er niet bij? Deze veelgestelde vragen worden indien nodig aangevuld. Voor specifieke vragen over je kun je altijd bij ons terecht. Voor vragen over het coronavirus in relatie tot je gezondheid of die van je kind kun je het noodnummer van de RIVM bellen (0800-1351) of thuisarts.nl raadplegen.