• Regio Veldhoven e.o.
  • Open van 07.00 tot 19.00 uur
  • Zoals thuis
  • Altijd scherp geprijsd
  • Gericht op Groei

Wat is zelfredzaamheid?

Zelfredzaamheid is kortweg het vermogen om jezelf te kunnen redden. Baby’s en kleine kinderen zijn nog niet zelfredzaam: zij kunnen nog niet voor zichzelf zorgen. Ze moeten nog geholpen worden met eten en drinken, aankleden, badderen enzovoort. Zelfredzaamheid is dus iets wat kinderen met de jaren ontwikkelen. Hoe snel die ontwikkeling gaat, verschilt per kind.

Je kunt de zelfredzaamheid van je kind ondersteunen door de volgende stappen aan te houden: voordoen, samendoen, alleen laten proberen, zelf doen. Zelfredzaamheid betekent overigens niet dat je kind álles zelf moet kunnen. Weten hoe je om hulp vraagt, is ook een vorm van zelfredzaamheid.

Het belang van zelfredzaamheid

Wat mag jij verwachten van dit Live event.

  • Een gezellige inspirerende interactieve workshop met onze pedagogische professional Jolanda
  • Verbinding met andere ouders met het zelfde doel
  • We kunnen persoonlijke situaties bespreken voor de leeftijd van 0 tot 4 jaar
  • We geven inspirerende tips and tricks over hoe je de zelfredzaamheid van je kind kunt stimuleren.

Ben jij nieuwsgierig wat deze workshop voor jou kan betekenen?
Schrijf je dan nu in voor de workshop op donderdag 15 Juni 2023

Schrijf je nu in voor ons volgende Live event!

Zelfredzaamheid Stimuleren

Alles op een rijtje:

Datum:      Donderdag 15 Juni 2023
Tijd:           19.45 inloop 20.00 beginnen we. 21.30 Uur Gepland einde
Kosten:     Het is geheel gratis
Locatie :   Provincialeweg 4, Veldhoven Locatie BSO het Witte Wiel

Inschrijven Live event

Verschil zelfredzaamheid en zelfstandigheid

Zelfstandigheid en zelfredzaamheid zijn niet hetzelfde. Zelfredzaamheid is het vermogen om jezelf te kunnen redden. Zelfstandigheid betekent in hoeverre je het alleen kan. Een peuter kan misschien wel zelfstandig zijn boterham eten, terwijl jij bij hem aan tafel zit. Maar als jij niet in de buurt bent, zal hij rond lunchtijd hoogstwaarschijnlijk niet zelf een boterham pakken, smeren en opeten. Hij kan dingen dus wel zelfstandig, maar is nog niet zelfredzaam.

Meer over de

Zelfstandigheid en zelfredzaamheid per leeftijd

Je kind wordt naarmate hij ouder wordt met de jaren steeds zelfredzamer. Hier wat vaardigheden die passen bij de zelfredzaamheid per leeftijd. Sluiten de voorbeelden niet helemaal aan op de ontwikkeling van jouw kind? Geen zorgen. Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen manier.

  • Baby’s (0 tot 1 jaar)

Pasgeboren baby’s zijn absoluut niet zelfredzaam, ze kunnen nog vrijwel niets zonder hulp. Toch zet je kind in de babytijd heel wat stappen richting zelfstandigheid: iets vastpakken, omrollen, zitten, optrekken, kruipen en misschien zelfs al lopen. Ook gaat je baby vaste voeding eten en leert hij zelf uit een beker te drinken. Rond zijn eerste verjaardag kan hij al heel wat dingen zelfstandig, maar zelfredzaam is hij nog lang niet.

  • Dreumes (1 tot 2,5 jaar)

In de dreumesfase wordt je kind stap voor stap nog zelfstandiger. Hij zal steeds meer ‘zelluf’ willen doen, zoals met een vork eten, zijn haren kammen, lopen in plaats van in de buggy zitten en de trap op en af gaan. Ook gaat je kind steeds vaker in zijn eentje op onderzoek uit. Al zal hij jou of je partner nog goed in de gaten houden  en waarschijnlijk niet ver weg durven lopen.

Je kind leert in deze periode ook dat hij een eigen mening heeft. En dus kan hij flink eigenwijs zijn en niet altijd even goed luisteren. Dit kan best vermoeiend zijn. Deze fase wordt niet voor niets de ‘terrible two’s’ genoemd. Aan de andere kant zal je kind ook steeds beter kleine opdrachten kunnen uitvoeren en dit met plezier doen, zoals zijn bord naar de keuken brengen en zijn schoenen pakken. Dit soort taken geven je kind veel zelfvertrouwen. Een belangrijke stap op weg naar zelfredzaamheid.

  • Peuter (2,5 tot 4 jaar)

In de peuter- en kleutertijd wordt hij nóg zelfstandiger en ontwikkelt hij langzaam maar zeker zelfredzaamheid. Hij leert zichzelf aankleden, alleen naar de wc gaan en wat later fietsen. Op het KDV of de peuterspeelzaal en de kleuterschool wordt zijn zelfstandigheid ook aangemoedigd. Je kind kan inmiddels goed zelf vertellen wat hij wil. En laat je je kind vooroplopen, dan weet hij waarschijnlijk moeiteloos de juiste route van de supermarkt naar huis te vinden. Geef je kind vooral dit soort opdrachtjes (vanzelfsprekend zonder hem uit het oog te verliezen), het geeft zijn zelfvertrouwen een boost.

Meer over ons

Meer evenementen

Bekijk pagina

Meer interessante blogs

Bekijk pagina