• Regio Veldhoven e.o.
 • Open van 07.00 tot 19.00 uur
 • Zoals thuis
 • Altijd scherp geprijsd
 • Gericht op Groei

Even naar de huisarts of niet?

23 januari 2023

Na een valpartij, tijdens een aanblijvende koorts, gekke bultjes of plekjes zijn redenen waardoor letterlijk iedere ouder wel eens twijfelt. Daarom geven we je enkele ‘handvatten’ waarvan wij toch adviseren om deze niet te negeren, maar toch echt even langs de huisarts te gaan.

 • Huiduitslag
  Huiduitslag heb je in alle vormen, uitingen en maten. Dit kan iets heel onschuldigs zijn, maar het kan ook grote oorzaken hebben. Wanneer je een huiduitslag niet kan plaatsen, ga gewoon naar de huisarts. Zij kunnen jou vertellen of het onschuldig is of niet.
 • Plotseling buikpijn
  10 procent van alle schoolgaande kinderen hebben last van plotseling buikpijn. Dit kan uiteraard vervelend maar onschuldig zijn, maar het kan ook wijzen op iets anders. Door je kind te laten springen, kun je erachter komen of ze blindedarmontsteking zou kunnen hebben. Want indien zij dat heeft, kan ze niet springen dit is dan echt te pijnlijk. Wat ook vaak voorkomt is een prikkelbare darm. Dit kan ook zeer pijnlijk zijn, vraag je huisarts om advies, want door goede gezonden maaltijden is dit probleem te voorkomen.
 • Hoge Koorts
  Onder de 5 jaar komt het vaak voor dat je kind koorts heeft. Ongeveer 37 graden is gemiddeld voor ieder kind. Boven de 37,5 graden spreken we over een verhoging. Heeft je kind echt meer dan 38 graden, dan is dit echt koorts. Koorts is niet direct een reden om naar de huisarts te gaan. Wanneer dan wel? Wanneer je baby jonger is dan 3 maanden. Indien de koorts langer aanhoudt dan 3 dagen en wanneer je kind een koortsstuip krijgt.
 • Aanhoudende koorts
  Heeft je kind enkele dagen koorts, daarna enkele koortsvrije dagen, met daaropvolgend weer koorts, is er een grote kans dat je kind een infectie heeft die niet vanzelf over wil gaan en daarom een absolute reden om even langs de huisarts te gaan.
 • Vlekjes op het lichaam en koorts
  Voel je kind zich niet lekker, heeft hij koorts, verschijnen er vlekjes in rode of paarsachtige kleuren, doe dan de volgende test. Pak een glas en druk deze op de ‘bevlekte’ huid. Vlekjes van virussen verdwijnen door de druk van het glas. Blijven de vlekjes zichtbaar of komen ze terug, ga dan direct langs het ziekenhuis.
 •  Vreemde moedervlekken
  Iets wat we allemaal weten, maar waar je niet direct aan denkt. Bij moedervlekken is het bekend dat je deze in de gaten moet houden, wanneer je merkt dat een moedervlek een afwijking heeft van vorm of een afwijkende kleur heeft, laat het controleren. Liever een keer te veel controleren dan een keer te laat.
 • Uitdroging
  Weinig natte luiers of heeft je kind vandaag nog niet geplast, is ze futloos, dan is er een grote kans op uitdroging. Langs de huisarts is dan ook géén overbodige oplossing.

Wanneer je al deze vervelende situaties ziet, weet je het zeker. Dit is echt twijfelen! Aarzel niet iedere ouder ‘kamt’ met deze problemen en onzekerheden. Aarzel daarom niet en bel de huisarts. Zij zullen jou adviseren of het beter is om langs te komen of niet.

Liefs Laura

Meer over ons

Naar de dagopvang

Bekijk pagina

Boek een rondleiding

Bekijk pagina