• Regio Veldhoven e.o.
  • Open van 07.00 tot 19.00 uur
  • Zoals thuis
  • Altijd scherp geprijsd
  • Gericht op Groei

Leuke activiteiten voor thuis.

13 juni 2022

In deze blog wil ik jullie kleine tips geven om eens ander spelmateriaal aan te bieden aan de leeftijd van 0 t/m 2 jaar. Zelf vond ik het soms echt een uitdaging om bijvoorbeeld de dagelijkse dingen in huis te doen maar dan ook nog eens mijn dochter in de gaten te houden. Daarbij heb ik leuke tips van andere mensen om me heen gekregen die ik graag met jullie deel. Kinderen vinden het namelijk heel leuk om uitgedaagd te worden met spel en speelmateriaal wat niet voor de hand liggend is.

Tips tijdens het koken:
Vaak zie je dat bijvoorbeeld in de keuken de kinderen de voorwerpen leuk vinden. Hoe leuk is het dan dat ze met jullie mee kunnen ‘koken’, geef de kinderen een (oude) pan ( of meer) en één of meerdere houten lepel(s) en laat ze lekker aan de slag gaan!
Zo kun je zelf focussen op het eten klaar maken en jouw kinderen vermaken zich optimaal!

Kleine ‘smoothie’ flesjes:
Regelmatig zie je van die kleine leuke smoothie flesjes ( kunnen natuurlijk ook andere flesjes zijn) die makkelijk vast te pakken zijn door de kleine handjes van de kinderen, leeftijd van 0 t/m 2 jaar. Als je deze op hebt dan kun je die goed uitspoelen en uitwassen waardoor je ze kunt vullen met allerlei verschillende materialen. Aantal voorbeelden hiervan: ongekookte macaroni, ongekookte spaghetti, strijkkralen, water met glitters en wattenbolletjes bijvoorbeeld. Zorg er wel goed voor dat je de flesjes strak dicht draait of zelfs dicht lijmt zodat je zeker weet dat er niets uit komt. Zo hebben de kinderen sensorische flesjes waar ze mee kunnen spelen. Ook maakt ieder flesje een ander geluid waardoor ze extra geprikkeld worden om gericht te gaan bewegen met de flesjes en hun armen/ benen.

Lotiondoekjes houder.
De meeste kinderen vinden het erg leuk om uit de houder of de verpakking van de lotiondoekjes , alle doekjes eruit te trekken. Al is dat natuurlijk niet altijd even handig. Wat je daarmee ook kunt doen is dat je allerlei droge en schone stofjes, zakdoeken en poetsdoeken erin stopt dat ze die eruit kunnen halen als spelletje. Zo bied je een ander alternatief aan waar ze ook nog eens de fijne motoriek mee kunnen oefenen door het vast grijpen van de verschillende doeken. Dit kan wanneer het kindje alleen nog meer kan liggen of als oefenen voor op de buik te liggen of wanneer het kindje al zelfstandig kan zitten dat ze daar hun extra evenwicht nog beter mee leren te houden.

Flesje met lintjes.
Zoals je hieronder ziet kun je ook een potjes maken en daarbij in de deksel sneetjes maken waar een lintje doorheen past. Als je de lintjes erdoorheen hebt gedaan kun je aan beide kanten knoopjes maken waardoor ze er niet helemaal uit kunnen en niet helemaal erin. Zo kunnen de kinderen hun ‘pincetgreep’ oefenen oftewel hun fijne motoriek. Hebben ze alle lintjes ‘naar buiten getrokken’? Draai het dekseltje eraf, trek de lintjes weer naar ‘binnen’, stop ze in het potje, draai de dop er weer stevig op en ze kunnen weer beginnen. Super leuk, simpel maar super goed voor de ontwikkeling!

Ik hoop dat ik jullie inspiratie heb gegeven die leuk en simpel zijn om eens de kinderen uit te dagen in hun spel met verschillend speelmateriaal!

Vind je het leuk om dit soort ideeën vaker te zien? Geef het dan vooral door aan kantoor dan kunnen we nog meer leuke dingen bedenken! Ook eventueel voor andere leeftijden!

Veel liefs , Sylvie

Meer over ons

Boek een rondleiding

Bekijk pagina

Lees hier meer blogs

Bekijk pagina