• Regio Veldhoven e.o.
  • Open van 07.00 tot 19.00 uur
  • Zoals thuis
  • Altijd scherp geprijsd
  • Gericht op Groei

Roze voor meisjes, blauw voor jongens. Maar waarom ?!

11 juni 2018
Roze voor meisjes, blauw voor jongens. Maar waarom ?!

Lekker Cliché maar “oh zo waar”. Wanneer er een meisje wordt geboren wordt alles roze en wanneer een jongetje geboren wordt moet alles in het blauw. Maar waar komt dit vandaan ?

Oorspronkelijk komt dit uit de Katholieke wereld, echter waren deze kleuren toen helemaal omgedraaid. Jezus werd uitgebeeld met een rood gewaad en Maria in blauwe kleding. Roze en Rood stond voor mannelijkheid, terwijl blauw het symbool was voor vrouwelijkheid.

Door de Amerikaanse fabrikanten is hier verandering in gekomen. De kleur voor baby’s war tot 1920 allemaal wit en daarna is de kleurscheiding gekomen. Op dit zelfde moment kwam ook de traditie van de geboortekaartjes versturen. Ook hier kwam de kleurscheiding duidelijk terug dan ooit. De verandering is dus gebaseerd op een gevoel. Men vond roze samen hangen met lief en zoet, daarom is er gekozen voor meisjes. Blauw vonden ze de kleur van bescherming. De mannen moesten zorgen voor de vrouwen.

De kleurverdeling is vooral in de westerse samenleving sterk aanwezig. Dit komt doordat we snel willen weten welk geslacht het kindje heeft en we ons goed kunnen voorbereiden op de komst van ons kleintje !

Wellicht intressant voor jou ?

Wie zijn wij ?

Bekijk pagina

Boek een rondleiding

Bekijk pagina