• Regio Veldhoven e.o.
  • Open van 07.00 tot 19.00 uur
  • Zoals thuis
  • Altijd scherp geprijsd
  • Gericht op Groei

Waterpokken

6 maart 2023

Wat te doen bij een kinderziekte en mag je hier mee naar het kinderdagverblijf komen?

Waterpokken wordt veroorzaakt door een virus. Bijna alle kinderen hebben voor hun 6 jaar waterpokken gehad. Hoe jonger de kinderen zijn, hoe lichter de klachten kunnen zijn.
Symptomen van deze kinderziekte: Je kind is besmet met de waterpokken (dit weet je vaak niet omdat de incubatietijd ongeveer 14 dagen is), dan wordt hij eerst wat hangerig met soms lichte koorts. Na 1 of 2 dagen verschijnen er kleine rode bultjes op de huid, vaak eerst op het hoofd of in de liezen, rug of buik. Op de bultjes verschijnen blaasjes met helder vocht. Die bultjes jeuken flink en verspreiden zich over het hele lichaam.

Na een paar dagen drogen de blaasjes in en worden het korstjes. Behandeling: Er zijn waterpokkengels en crèmes die de jeuk kunnen verlichten. Van het merk Kidsclin werkt het waterpokkenschuim erg goed. Dit is een mousse en daarmee kan je elk blaasje bedekken. Deze mouse trekt vlug in en verlicht de jeuk omdat dit een verkoelende werking heeft.

Een badje met havermout of zemelen kan ook de jeuk verminderen en zorgen dat de waterpokken sneller indrogen. Zemelen is een natuurlijk product en bevat geen chemische stoffen. Doe de zemelen in een washandje en bind deze dicht met een elastiekje. Vul je bad of emmer met water zoals je kind normaal ook in bad gaat. Stop het washandje in het water er komt dan een wittige substantie uit, dit werkt verzachtend en droogt de waterpokken in. Je kindje heeft al baat bij het badje, maar je kunt ook nog de witte substantie uit de washand knijpen en dit over de waterpokken smeren. Dep daarna je kindje droog. Gebruik na dit badje geen bodylotion omdat hier vaak parfum in zit en kan prikken.

Is je kind ouder dan 2 jaar dan mag je ook zinkzalf, mentholgel of poeder op de jeukende plekken aanbrengen. Let er wel op dat je dit niet doet op de open blaasjes. Heeft je kind koorts kleed hem dan niet te warm aan, geef hem veel drinken. Soms kunnen er ook waterpokken in de mond ontstaan. Je kunt dan een paracetamol geven en koud water laten drinken kan helpen tegen de pijn.

Mag mijn kind naar het kinderdagverblijf komen?

Als je kind geen koorts meer heeft en zich lekker voelt mag hij gewoon naar het kinderdagverblijf komen. Breng de leidsters er wel van op de hoogte.

Is dit besmettelijk voor andere kinderen/ leidsters?

Incubatietijd is ongeveer 14 dagen tot 21 dagen voor de uitbraak. Iemand kan besmet worden door het inademen van kleine druppeltjes die in de lucht zitten wanneer iemand met dit virus hoest, niest of praat. Besmetting is moeilijk te voorkomen. Heeft iemand waterpokken voor het eerste levensjaar gehad. Dan bestaat de kans dat je het nog een keer kan krijgen. Vaak heb je voor je eerste levensjaar minder goede antistoffen aangemaakt.
Heb je verder nog vragen over dit onderwerp?
Voel je alsjeblieft zo vrij om contact met ons op te nemen.
Groetjes Saskia.

Meer over ons

Meer blogs

Bekijk pagina

Boek een rondleiding

Bekijk pagina