• Regio Veldhoven e.o.
  • Open van 07.00 tot 19.00 uur
  • Zoals thuis
  • Altijd scherp geprijsd
  • Gericht op Groei

Vergiftiging

5 februari 2024

Waar staan de vaatwas tabletten in jouw huis?

Vaatwasser-tabletten zien eruit als snoepjes voor kinderen, vooral de gel soort. Maar wat zit daar allemaal in? Geloof me, allemaal reinigingsmiddelen die jij vooral niet in de maag van je kindje terug wil vinden.

Het volgende waar we niet direct aan denken zijn de medicijnen, waar liggen deze in huis? In je nachtkastje, op de badkamer? Kan je kind hier met haar vingers bij? Medicijnen hebben tegenwoordig allemaal mooie kleurtjes, en allerlei zoetstoffen zodat ze niet zo vies smaken. Super fijn natuurlijk, maar dit betekend dat ze ook lekker smaken wanneer je kind deze in haar mond stopt en deze medicijnen ziet als snoepjes.

En dan hebben we nog de schoonmaakmiddelen, heb jij deze al hoog opgeborgen zodat je kind er niet bij kan of staan deze nog onder in de kastje? Wissel een kastje om, zodat de kans dat jouw dit overkomt direct verkleind.

We onderscheiden 3 soorten vergiftigingen

  • Bijtende producten; Vaatwas en wasmachine tabletjes, WC een, Accuzuur en zoutzuur vallen onder deze categorie.
  • Petrolium producten; Brandspiritus, Lampen olie en terpentine vallen onder deze categorie. Gelukkig hebben deze allemaal een kind-veilige-sluiting. Maar ook nagellakremover valt onder deze categorie en deze heeft géén kindveilige dop. De moeite waard om ook deze fles hoog weg te zetten in plaats van onder in het kastje.
  • Overige producent; Zoals Planten, Sigaretten en pillen.

Wat te doen als het toch gebeurt?

Je eerste reactie zou zijn, drink maar water, want dan verdunt alles en bijt het niet zo in het maagje van me kind. Maar wat er werkelijk gebeurt is dat het buikje van je kind zich vult en het kind gaat braken. Braken kan nog meer schade aanrichten, dus doe dit vooral niet.

De brandende/schadelijke vloeistof gaat dan namelijk twee keer door de keel van je kind. Bij sommige producten mag je niet eens water toevoegen. Daarom raden we aan om altijd 112 te bellen. Zorg dat je weet wat je kindje ingeslikt heeft en zorg dat je goed de instructies van de meldkamer volgt. Het kan dan zijn dat je alsnog je kind moet laten braken, maar dan weet je zeker dat het okay is.

Het Witte Wiel organiseert jaarlijks Live events met het thema Kinder EHBO.
Deze thema’s worden besproken om iedere ouder of bijna ouder in onze omgeving te helpen zich voor te bereiden wanneer dit ongeluk toch gebeurd.

Wil jij je inschrijven voor het volgende Live event Kinder EHBO, klik op de link hier onder en we zien je graag op deze leervolle avond.

Meer over ons

Meer info over de Live events

Bekijk pagina

Plan een rondleiding

Bekijk pagina